Otteluennakko: Vesattaret Seinäjoen vieraiksi
toukokuu 30, 2019
Vesattaret vaihtaa pelinjohtajaa
kesäkuu 7, 2019

Vesattarien aiemmat taistot Lappajärven Veikkoja vastaan ajoittuvat ykköspesiksen vuosiin 2015-2016. Näinä vuosina Vesattaret vierailivat Lappajärvellä neljästi häviten kaikki ottelut. Etenkin viimeinen kamppailu vuoden 2016 elokuulta on monella vielä hyvässä muistissa, sillä silloin LaVe varmisti neljännessä nousukarsintaottelussa seurahistoriansa ensimmäisen superpesispaikan. Parin vuoden tauon jälkeen molemmat pelaavat taas samassa sarjassa, ja revanssihalua ainakin luulisi Vesattarilta löytyvän. Lappajärvenkään superpesistaival ei ole ollut sieltä helpoimmasta päästä joukkueen jäätyä molemmilla kausilla runkosarjan viimeiseksi. Viime syksynä Lappajärvi varmisti paikkansa korkeimmalla sarjatasolla voittamalla nousukarsinnoissa Pöytyän ykköspesisjoukkueen suoraan kolmessa ottelussa.

Alkukausi

Alkukausi on ollut molemmille joukkueille haasteiden täyttämä ja ennakkorankingien mukaisesti joukkueet löytyvät sarjataulukon viimeisiltä sijoilta. Lappajärveltä pistepussi on vielä kokonaan avaamatta, kun taas Vesattarien pistepussiin on kertynyt vain yksi Hyvinkäältä saavutettu jaksovoittopiste. Lähimmäs pisteitä Lappajärvi on päässyt kotonaan pelaamalla jakson tasan Lappeenrannan Pesäysien kanssa. Vastaavasti Vesattarille lisäpisteitä on ollut tarjolla ainakin jaksotasureista Rauman Feraa ja Kempelettä vastaan. Lappajärvellä myös pelinjohto on jo ehtinyt vaihtua, kun kevään korvalla pelinjohtajaksi löytynyt Jarkko Kujanpää sai tehdä tilaa aiemmin 2. pj:na toimineelle Ville Laitilalle.

Ennakkoasetelmat

Veikkauksen kerroinasettelussa Lappajärven suora kotivoitto saa kertoimeksi 6,60, tasapeli 3,20 ja Vesattarien vierasvoitto 1,58. Näin ollen Vesattaria voitaneen pitää ainakin jonkinmoisena suosikkina ottelussa, mutta varmuudella tämä on myös Lappajärvelle juuri se ottelu, jossa pistepussin odotetaan aukeavan. Lappajärven suurimmat ongelmat ovat toistaiseksi löytyneet sisäpelistä. Vielä viime kaudella Lappajärvi tehtaili juoksuja lähes viiden juoksun ottelukeskiarvolla kun tällä kaudella luku on ollut vain 1,5 juoksua per ottelu. Vesattarilla vastaavasti ulkopeli on ollut Seinäjoella koettua notkahdusta lukuun ottamatta kohtalaisella tasolla, mutta reilun neljän tehdyn juoksun keskiarvo ottelua kohden on sekin auttamatta ollut liian vähäinen.

Seuraa heitä

Lappajärven nimekkäin pelaaja Piritta Kärnä on urallaan lyönyt lähemmäs 300 juoksua superpesiksessä, mutta nykyisillä tilannemäärillä hän on lähes toivottoman tilanteen edessä. Kotiuttajajokerin olisi hyvä päästä mailanvarteen lähes jokaisessa vuoroparissa, mutta tarkoittaako tämä osallistumista myös tilanteiden rakenteluun? Toinen mielenkiintoinen nimi on 19-vuotias lukkari Aleksandra Latvala, joka on kantanut päävastuun Lavettarien kotipesästä Emmi Peltolan loukkaannuttua jo kauden avauspelissä. Kultakypärää keskiviikkona pelattavassa ottelussa kantaa keväällä Kirittäristä Lappajärvelle siirtynyt Ella Mäkelä.

Vesattarilla Subway-kultakypärää kantaa Seinäjoella kahdeksan kärkilyöntiä kerännyt Riina Korkiamäki. Vesattarien osalta isossa roolissa on kärjessä pinkovien Henna Nurmen ja Riina

Korkiamäen onnistuminen ja kyky purkaa 1-tilannetta. Myös ulkopelin on luonnollisesti parannuttava Seinäjoella nähdystä, mutta ahtaalla kentällä pelatessa ottelu tuskin tulee ratkeamaan läpilyönteihin. Oletettavasti ottelu tuleekin ratkeamaan siihen, kumman kärki pystyy kovemmilla tehoilla jauhamaan kotiuttajajokereille tilanteita. Minttu Mäkinen on vaikeamman alkukauden jälkeen lyönyt yhdeksän juoksua viimeiseen kolmeen peliin, ja jos sama tahti jatkuu, on Vesattaret hyvin lähellä kauden avausvoittoa. Kolmostilanteiden purkamisessa joukkueet ovat toistaiseksi olleet jokseenkin yhtä hyviä; Mynämäellä onnistumisprosentti on ollut 41%, Lappajärvellä 38%. Peilikuvalla eli kolmostilanteiden puolustusprosentilla katsottuna Lappajärvi on ollut selvästi parempi. LaVe on onnistunut estämään 49% vastustajan kolmostilanteista, kun taas Vesattarilla vastaava lukema on – kiitos Seinäjoki-pelin – sarjan selvästi heikoin, vain 42%. Tilastot ovat kuitenkin vain tilastoja ja oletettavaa onkin, että se joukkue, jolla pää kestää keskiviikkona paremmin, poistuu kentältä voittajana.