Otteluennakko: Mestarit Vesattarien vieraaksi
heinäkuu 3, 2019
Otteluennakko: Vesattaret vs. Fera, näytös 3/4 Raumalla
heinäkuu 9, 2019

Keskiviikkoiltana mynämäkeläisyleisölle oli tarjolla harvinaista herkkua, kun Vesattarien vastustajaksi saapui hallitseva Suomen mestari Kirittäret Jyväskylästä. Tämä lienee ollut ensimmäinen kerta, kun aikuissarjan palloilulajien mestarijoukkue esiintyi tositoimissa Mynämäellä. Nimekäs vastustaja houkuttelikin paikalle varsin runsaan yleisömäärän, rapiat 400 katsojaa. Ottelun ennakkoasetelmat olivat varsin selvät, eikä kotijoukkueelta juuri kukaan voinut odottaa pistepussin kartuttamista. Toisin kuitenkin kävi, ja Vesattaret yltivät kauden selvästi parhaaseen esitykseensä. Voitto kuitenkin lipui Jyväskylään numeroin 1-2 (2-5, 7-6, 0-1), mutta jaksovoiton myötä kotijoukkue nappasi yhden tärkeän sarjapisteen.

Kotijoukkue aloitti pelin sisävuorolla ja sai rakennettua vieraiden avustuksella palottoman ajolähdön jo numerolla kolme pelanneelle Jaana Marjamäki-Kekolalle. Jyväskylän lukkari Mari Mantsinen kuitenkin onnistui kahdesti peräkkäin saamaan väärillään etenijät liikkeelle ja herkullinen tilanne kuivui kokoon. Myös Kirittäret saivat rakennettua yhden kolmostilanteen, mutta nyt oli Mynämäen lukkarin Mari-Ann Lehtisen vuoro loistaa ja niinpä vuoro päättyi etenijän kuivumiseen kolmoselle. Toisessa vuorossa alkoikin sitten tapahtua. Ensimmäisenä mailan varteen tarttunut Mirjami Raitanen ei turhia aikaillut, vaan iski heti ensimmäisellä lyönnillään kauniin kumuramallisen lyönnin kolmosnurkkaan, jonka turvin hän ehti juosta superpesisuransa ensimmäisen kunnarin. Kovin kauaa ei Mirjami joutunut kolmosella odottelemaan. Toinen juoksu saatiin taululle, kun Kirittärien koppariparin yhteispeli ontui pahemman kerran ja Sini Mäkelän kopinnostoksi tarkoitettu viimeinen lyönti putosi heidän väliinsä. Kirittäret vastasi tasoittavallaan yhden tasoitusjuoksun verran, kun Iina Valkeejärvi kotiutti Virpi Hukan merkatulla kolmossaumalyönnillä, mutta jakson lopullinen ratkaisu nähtiin vasta kolmannessa vuorossa. Vesattaret eivät saaneet omalla sisävuorollaan kotiutusyritystä aikaiseksi, mutta Jyväskylä rakensi Itä-Länsi pelaajista koostuvasta kärjestään ajolähdön yhdellä palolla. Ajolähtöä asettui purkamaan Siri Eskola, joka onnistui ensin kotiuttamaan Eeva Mäki-Maukolan merkatulla keskisaumapuhkaisullaan. Viimeisellä lyönnillään Eskola pääsi yllättämään Vesattarien ulkokentän kakkosrajapuhkaisullaan, josta tuloksena kunnari ja kaksi tavallista juoksua. Jakson viimeisellä sisävuorolla Vesattarilta ei enää puhtia löytynyt ja niin jakso päättyi vieraiden 2-5 voittoon.

Toisen jakson alussa Eskola jatkoi hienoja esityksiään kotiuttamalla Virpi Hukan jälleen merkatulla keskisaumalyönnillä. Kotijoukkue kuitenkin vastasi haasteeseen tasoittavalla sisävuorollaan kun Maria Kitola kahvanäpillään kotiutti Oona Rantomaan Mantsisen tolppasyötöstä. Toisen vuoron aluksi Kirittärien ykköskärki rakensi taas kellosepän tarkkuudella ajolähdön Emma Körkölle, joka onnistui kotuttamaan Ella Korpelan lyömällä merkistä väliin. Kirittäret lisäsi johtoaan vielä yhdellä, mutta siitä juoksusta käytiinkin sitten ankaraa vääntöä Mynämäen pelinjohdon ja tuomariston kesken. Kirittärien etenijä löysäsi juoksuaan hieman ennen kotipesää ja Mynämäki teki samaan aikaan kolmannen palon kolmoselle. Tuomariston mielestä juoksu syntyi ensin, jolloin se hyväksyttiin. Kotijoukkue ei jäänyt tilannetta suremaan vaan rakenteli taas hienosti kärjestä palottoman ajon. Viimeisellä lyönnillään Jaana Marjamäki-Kekola laittoi oikeaoppisesti etukentän suorittamaan. Pallo poltteli hieman ulkokentän hyppysissä ja kun kaiken kukkaraksi takapalon haku tuotti harhaheiton Kivistönmäen metsikköön oltiin taas tasanumeroissa. Kotijoukkue tahkosi pitkää sisävuoroa paloja vältellen ja lopulta oltiin palottomassa etutilanteessa kun enää kaksi lyöjää oli jäljellä. Viimeisenä lyöjänä Minttu Mäkinen avasi hienosti päivän tehopistesaldonsa saattelemalla Henna Nurmen kotiin kakkoselta asti. Kolmannen avaavalla Kirittärien ykköskärki jatkoi vakuuttavaa työtään. Emma Körkkö ja Siri Eskola onnistuivat kumpikin kotiutuksissaan ja niin oli vierasjoukkue taas päässyt juoksun edelle. Kirittäret lisäsi etumatkaansa vielä yhdellä, kun syöttötuomari onnistui löytämään Mari-Ann Lehtisen lautasväärän jälkeisestä syötöstä syöttöliikevirheen. Vesattarien kolmas lyöntivuoro tuotti kaksi kolmostilannetta, jotka kuitenkin kuivuivat koppilyönteihin. Tuloksettomaksi jäi myös Kirittärien viimeinen sisävuoro ja niin Vesattarien viimeiseen tasoittavaan siirryttiin 4-6 numeroissa.

Siinä sitten kaikki natsasi ja sisävuoro oli osoitus täydellisestä yhteystyöstä niin pelaajien kuin pelinjohtajienkin välillä. Vaikka lyöntivuoro alkoikin kärjestä, teki kotijoukkue pienen muutoksen lyöntijärjestykseen vaihtamalla Jaana Marjamäki-Kekolan ja Maria Kitolan paikkoja päittäin pidentäen näin ykköskärkeä, kun vaatimuksena oli kolmen juoksun tekeminen. Henna Nurmi aloitti vuoron haastamalla rohkeasti Kirittärien etukenttää ehtien niukinnaukin ykköselle ennen palloa. Seuraavaksi Riina Korkiamäki löi juuri sopivan mittaisen näpin lukkarin ja siepparin välimaastoon, jolla Henna ehti helposti kakkoselle. Riinan viimeiselle lyönnille pelinjohtaja Markus Kitola laittoi rohkeasti yllätysmerkin päälle. Ei ole helppo tehtävä siirtää samalla kärki kolmoselle ja itsensä ykköselle, mutta Riina onnistui jälleen täydellisesti sijoittamalla pallon lukkarin, siepparin ja ykkösvahdin keskipisteeseen, jolloin he kaikki pyrkivät samaan palloon yhtä aikaa ja siitähän ei voi hyvää seurata. Seuraavaksi mailan varteen asettui kolmoseksi siirretty Maria Kitola, joka pomminvarmasti täytti pesät kahvapuolen näpillään. Näin oli pöytä katettu parhaalla mahdollisella tavalla joukkueen nopeimmilla jaloilla kotiutusosastoa varten, josta ensimmäisenä estradille asettui ruutupaitaan siirtynyt Jaana Marjamäki-Kekola. Jaana löikin merkistä täydellisen syväpussin kakkospuolelle, jonka turvin Henna Nurmi ehti tuoda kavennusjuoksun muiden etenijöiden tehtyä takavaihdon merkin mukaan. Seuraavana lyöntivuoron sai Oona Rantomaa, joka löi toisellaan upean merkkaamattoman kakkosjatkelyönnin ja kun mailamies Jari Lehto oli jälleen ajan tasalla riittivät Riinan jalat tuomaan tasoitusjuoksun ja samalla syntyi uusi takatilanne. Kotijoukkueen parhaana palkittu Mirjami Raitanen oli seuraavana lyöntivuorossa. Heti ensimmäisellään Mirjami löi merkkaamattoman välilyönnin 3-kopparin eteen ja kun jälleen mailamiehen maila putosi jo ennen kuin pallo oli edes polttolinjalla, ehti Maria Kitola kotipesän turvaan niukasti ennen palloa. Näin oli kolme juoksua kärjestä syntynyt ilman ensimmäistäkään paloa ja naisten superin kauden suurin yllätys nähnyt päivänvalon.

Supervuoron Mynämäki joutui aloittamaan sisältä, mutta saavutettu jaksovoitto taisi jo olla tyydyttänyt pahimman nälän. Kolme paloa syntyi nopeaan tahtiin ilman ensimmäistäkään kolmostilannetta. Kirittäret eivät jättäneet tilaisuutta käyttämättä vaan täyttivät oppikirjanmukaisesti pesät numeroilla 1-3 ja nelosena lyönyt Emma Körkkö ratkaisi voiton hermopallolla polttolinjaan. Tilanne tosin haiskahti takaetenijän estämiseltä, mutta kotijoukkue ei jaksanut siitä enää ruveta urputtamaan.

Ykköspalkittujen osalta palkintoraati tuskin joutui pitkään päätään raapimaan. Kotijoukkueesta Mirjami Raitanen saalisti tehot 1+1+2 ja kärkilyönnit 7/8. Lisäksi Mirjami hoiti hienosti myös ulkopeliruutunsa eikä avausjakson läpärikään mennyt hänen piikkiinsä vaan oli enemmänkin yhteispelikömmähdyksen seurausta. Vierasjoukkueesta muiden yläpuolelle nousi avausjakson ratkaissut Siri Eskola, joka saalisti tehot 1+5+1 ja kärkkärit 9/10. Kotijoukkueesta kakkospalkinnolla palkittiin yhden juoksun lyönyt ja toisen jakson voittojuoksun tuonut Maria Kitola, joka onnistui kärkilyönneissään 4/5. Lukkari Mari-Ann Lehtinen parantaa peli peliltä, ja nyt korkeimmat tolppasyötöt karkasivat jo fanikameranäytön ulkopuolelle, jolloin 10 metristä ei jää paljoa uupumaan. Vähintäänkin kunniamaininnan ansaitsee kuitenkin koko joukkue, joka nyt näytti millainen potentiaali sillä on silloin kun se saa hengen päälle. Kirittärien pelinjohtaja Nalle Viljanen muistikin lehdistötilaisuudessa rehdisti onnitella koko joukkuetta sekä myös taustajoukkoja hienon tilaisuuden ja puitteiden luomisesta. Viljanen jakoi myös propseja Mynämäen pelinjohdon suuntaan, joka onnistui yllättämään uusilla kuvioilla ja uudella täsmätaktiikalla. Virpi Hukan annettiin jokseenkin rauhassa tehtailla kärkkärit 10/10 ja sen sijaan keskityttiin muiden vaihtajien suorituksiin ja takavaihtojen estämiseen. Ottelun 3-tilanteet menivät vieraille vain 17-19, mikä sekin kertoo siitä, että Vesattaret pystyi laittamaan tosissaan kampoihin mestarisuosikille ja pistejako 1-2 oli oikeutettu ja vastasi pelitapahtumia. Veikkauksen pitkävetokerroin tasapelille oli 10,00. Tulosvedossa juoksutulos 9-11 (ilman supervuoroa) antoi muhkean kertoimen 1086,08. Yhdistelmää oli pelattu kolmella eurolla.

Seuraavaksi edessä on Itä-Länsi -tauko, minkä jälkeen Vesattarien sarjaohjelma jatkuu vierasottelulla Rauman Feraa vastaan keskiviikkona 10.7. klo 18. Otteluun järjestetään ilmainen fanikyyti, johon voi ilmoittautua Mynämäen Nesteellä tai suoraan Mona Heikkilälle (0400-521501).

Ottelun tilastot

Teemun kuvat

Lehdistötilaisuus (Youtube)